pin

Aur alb sau galben - care este mai prețios?

Autor: Adriana T.
Aur alb sau galben - care este mai pretios?

Bijuteriile vor rămâne întotdeauna un dar de suflet, pe care îl oferim persoanelor care joacă un rol important în viața noastră, dar care, mai ales, ocupă un loc cu totul și cu totul special în inima noastră. Aurul rămâne unul dintre cele mai prețioase materiale, rezistent în timp, ceea ce îl transformă într-o alegere des întâlnită când vine vorba de achiziția bijuteriilor pentru cei dragi. Pentru că ne dorim să oferim un dar memorabil, una dintre întrebările de care ne lovim este culoarea aurului. Dacă și ție ți s-a întâmplat să te întrebi care variantă este mai prețioasă, aurul alb sau aurul galben, în rândurile următoare vei găsi răspunsul pe care îl cauți.

 

Ce asemănări există între aurul alb și aurul galben?

Între cele două tipuri de aur există asemănări pe care merită să le iei în considerare când vine vorba de achiziția unei bijuterii. În primul rând, aurul alb și aurul galben au aceeași greutate. În al doilea rând, felurile în care se produc sunt identice, singura diferență constând în faptul că amestecul aurului alb este compus din aur galben și din alte metale. Cu siguranță cea mai importantă asemănare o reprezintă gradul de puritate. Astfel, dacă dorești să cumperi o bijuterie din aur având drept criteriu principal de selecție nivelul de puritate, poți opta fie pentru aurul alb, fie pentru aurul galben, pentru că între cele două nu există nicio diferență din acest punct de vedere. 

Bijuterii din aur alb cercei inimioara infinit

 

 

Care sunt diferențele între aurul alb și aurul galben?

După ce am amintit asemănările care există între cele două tipuri de aur, este important să înțelegem care sunt diferențele. Bijuteriile din aur galben sunt cele mai des întâlnite, fiind obținute prin amestecul aurului cu argint, cupru și zinc, culoarea rezultată fiind cea naturală, a aerului pur. Pe de altă parte, în componența bijuteriilor din aur alb intră aurul, nichelul, cuprul și zincul. Cantitatea de nichel este majoritară, ceea ce duce la culoarea albă a bijuteriilor. Totodată, pentru a accentua albul, aurul este placat cu rodiu, un metal nobil, înrudit cu platina, procedura purtând denumirea de rodiere, nerecomandată în cazul aurului galben. 

Aurul alb are două avantaje în plus față de cel galben: gradul mai mare de reflexie și rezistența mai mare la uzură, în timp. De asemenea, datorită culorii versatile, se regăsește în unele bijuterii alături de diverse pietre prețioase și reprezintă o alegere potrivită pentru iubitorii de argint, fiind mai prețios decât acesta.

 În schimb, prezintă și dezavantaje: rodiul se uzează în timp, periodic fiind necesară o nouă rodiere. Încă un minus al aurului alb este reprezentat de faptul că unele persoane au dezvoltat o alergie la rodiu. Aurul galben este hipoalergenic și nu necesită o întreținere la fel de riguroasă ca în cazul celui alb.

 

Cu alte cuvinte, aurul alb și aurul galben au propriile avantaje și dezavantaje, cel alb având nevoie de o întreținere periodică. Când alegi o bijuterie pentru cineva drag, ține cont, în primul rând, de faptul că nu există nicio diferență de puritate între cele două tipuri de aur. Al doilea criteriu pe care îți sugerăm să îl iei în considerare este culoarea, care să fie în concordanță cu felul de a fi al persoanei căreia îi vei oferi darul. De asemenea, gândește-te și la disponibilitatea sa de a întreține bijuteria pe care o va primi. 

 

Articole similare:

Cele mai bune idei de cadouri pentru iubită

Cele mai bune idei de cadouri pentru iubită

Pentru fiecare bărbat este deosebit de important să înțeleagă gusturile și interesele iubitei sale. Același lucru se aplică și în ceea ce privește alegerea cadourilor, cu atât mai mult cu cât ocazii speciale precum ziua de naștere,...

5 bijuterii cadou personalizate din aur 14K pentru cei dragi

5 bijuterii cadou personalizate din aur 14K pentru cei dragi

Bijuterii din aur personalizate cu nume sau simbolurile preferate, bijuterii gravate din aur sau bijuterii din aur unicat sunt printre cele mai căutate și apreciate idei de cadou. Fie că vrei să le oferi celor dragi ori vrei să îți porți amintirile la...

Inel de logodnă din AUR 14K: Stiluri și Cum îl alegi pe cel potrivit?

Inel de logodnă din AUR 14K: Stiluri și Cum îl alegi pe cel potrivit?

Emoțiile au atins punctul maxim! Altfel nu ai fi fost acum aici. Amândoi știți că a venit momentul să îi oferi inelul de logodnă, iar ce vă leagă e incontestabil. Doar o dragoste mare putea să te facă să te gândești la un inel de logodnă...

Cum se curata corect bijuteriile din aur?

Cum se curata corect bijuteriile din aur?

Bijuteriile din aur sunt obiecte valoroase pe care le achizitionam cu scopul de a le pastra intreaga viata. Pentru a beneficia de acestea timp indelungat, este important sa stim cum sa le depozitam corect si cum sa le curatam, fara a le deteriora.   ...

WhatsApp
Loading...