pin

Bijuterii din aur - scurtă incursiune în istorie

Autor: Andreea T.
Bijuterii din aur - scurta incursiune in istorie

Aurul a reprezentat întotdeauna un statut social unic. De-a lungul secolelor a fost considerat un metal valoros, iar istoria acestuia este departe de a se termina. De la Egiptul Antic până la Trezoreria Statelor Unite, puține metale se pot lăuda cu o influență atât de mare în istoria omenirii precum aurul. 

 

În timp ce bijuteriile dispuse pe site-ul nostru au ca perioadă de timp începutul secolului XX, istoria bijuteriilor din aur datează de mii de ani. Fiind unul dintre cele mai prețuite și valoroase metale din întreaga lume, nu este de mirare că aurul are un trecut plin de fapte interesante. Să aruncăm o privire mai atentă la istoria bijuteriilor din aur. 

 

Când au apărut bijuteriile din aur? 

Primele dovezi ferme pe care le avem despre interacțiunea oamenilor cu aurul le regăsim în Egiptul Antic, în jurul anului 3000 î.H. Aurul a jucat un rol important în mitologia antică egipteană și a fost prețuit de către faraoni și preoți ai templului. De fapt, era atât de important încât boltele Piramidelor din Giza au fost realizate din aur solid. 

 

Istoria bijuteriilor din aur este strâns legată de Egipt. În timp ce europenii creau primele bijuterii din cupru, egiptenii au preferat strălucirea aurului. Vechii egipteni aveau bijutieri care proiectau piese extravagante și elaborate pentru familiile regale. Aceste piese au devenit adesea o tradiție la evenimentele speciale. Bijuteriile erau atât de importante pentru cei care le purtau, încât regii erau înmormântați cu cele mai fine bijuterii ale lor, drept ofrandă pentru zei. 

 

Chiar dacă egiptenii au făcut cu siguranță aurul faimos prin designurile lor complexe, prin afișarea bogăției și prin tradițiile impuse în purtarea acestor accesorii, aceștia nu au fost primii care au folosit aurul în bijuterii. În urmă cu aproximativ 5000 de ani, mesopotamienii au fost primii care au creat bijuterii din aur și multe piese egiptene au influențe din stilurile folosite de această civilizație. 

 

Bijuterii din aur în Roma Antică 

La fel ca celelalte civilizații antice, Roma a avut clasele sociale distinse. În societatea romană, bijuteriile erau purtate pentru indicarea statutului social. Aurul era folosit de artizani și bijutieri pentru sculptarea podoabelor și bijuteriilor, fiind considerat metalul zeilor. 

 

Primele bijuterii romane au fost influențate de arta greacă și etruscă. Ulterior, asupra bijuteriilor antice romane, a apărut influența culturilor egiptene. În afară de aur, materialele folosite pentru confecționarea bijuteriilor erau bronzul, sticla romană, mărgelele sau pietrele prețioase. 

 

Romanii erau oameni cu influență și își demonstrau bogățiile prin bijuteriile și stilul lor de viață. Aceștia purtau inele din aur care conțineau adesea o piatră prețioasă uriașă sau sticlă romană, iar femeile erau înclinate să poarte mai mult inele cu modele variate. De asemenea, brățările din aur și perle erau la modă în Roma Antică, fiind purtate pe ambele mâini. Alte bijuterii comune din acea perioadă erau broșele și agrafele din aur, folosite pentru atașarea pieselor vestimentare. 

 

imagine

 

Bijuterii din aur în perioada renascentistă 

 

Cea mai importantă bijuterie a Renașterii a fost pandantivul. Acesta a înlocuit broșa medievală și era purtat pe un colier, un lanț lung din aur, fixat pe rochie sau purtat în talie. Inele din aur au continuat să fie purtate pe toate cele cinci degete, iar moda medievală impunea ornamentarea lor cu tot soiul de pietre prețioase. 

 

Bijuteriile de aur au început să apară și pe corsetele rochiilor, nu doar pe marginile lor, așa cum presupunea moda Evului Mediu. Aplicații, agrafe și bagatele din aur, împreună cu pietre prețioase sau perle, erau atașate tuturor rochiilor nobilimii europene. Aproape orice obiect de vestimentatie era încrustat cu elemente din aur. 

Bijuterii din aur în epoca modernă 

 

De-a lungul anilor, creativitatea bijutierilor a devenit nelimitată. Începând cu mijlocul anilor 60, perioada modernă a bijuteriilor din aur a fost revoluționară pentru bijuteriile convenționale din epoca trecută. Trendurile erau date de bijuteriile abstracte din aur galben, în formă organică și bogat texturate, decorate cu pietre prețioase colorate. Bijutierii moderni au împrumutat și din alte culturi pentru a-și condimenta designul și pentru a oferi bijuteriilor un stil boem și multicultural. 

 

În această eră în care mai mult înseamnă mai bine, colierele mari și cerceii uriași din aur au devenit un lucru obișnuit. Formele limitate ale bijuteriilor din perioadele antice s-au extins și au evoluat până la nivelul în care, în zilele noastre, întâlnim bijuterii pentru fiecare parte a corpului. 

 

Bijuterii pentru cap: 

 

 • diademe

 • cercei

 • clame

 • inele pentru nas

 • inele pentru buze

 

Bijuterii pentru gât și corp: 

 

 • coliere

 • pandantive

 • broșe

 • curele

 • lanțuri pentru talie/șolduri 

 

Bijuterii pentru membre: 

 

 • brățări

 • brățări pentru gleznă

 • inele pentru mâni

 • inele pentru picioare

 • catarame pentru pantofi 

 

Calitatea bijuteriilor din aur 

Caratele unui gram de aur variază de la 8k la 24k. Variația culorii sau a caratelor este dată de adăugarea de argint, cupru sau alte metale de bază în confecționarea bijuteriilor. Mai mult aur va însemna automat tonuri de galben mai puternice și un produs mai puțin dur. 

 

Bijuteriile din India sunt cunoscute pentru concentrațiile mari de aur, având astfel un aspect mai bogat de galben și o textură mai moale. Bijuteriile antice rusești, în schimb, au în componența lor 25% cupru, ceea ce creează efectul roz-auriu al bijuteriilor. 

 

imagine

 

Atunci când cumperi bijuterii din aur, trebuie să ții cont de faptul că aurul de 24k este moale, iar uzura obișnuită îi va aduce zgârieturi ușoare și îl va face să ia forma degetului tău, în cazul în care ne referim la inele din aur. Dacă îți place un aspect mai lustruit, îți recomandăm să alegi varianta de 18k, care îți va oferi acea nuanță bogată de galben, având suficientă rezistență în cazul unei uzuri permanente. 

 

Aurul și bijuteriile din aur au avut, încă din vremurile antice, capacitatea de a aduce un plus de frumusețe și prețuire oamenilor, iar trendurile schimbătoare nu au reușit niciodată să demodeze semnificația aparte a acestor accesorii. Drept dovadă, bijuteriile din aur vor rămâne în continuare piese semnificative și pentru generațiile viitoare. 

 

Articole similare:

Idei de cadouri de 8 Martie

Idei de cadouri de 8 Martie

Martie este luna dedicată femeilor, fie că vorbim despre iubită, soție, o bună prietenă, o colegă de la birou, despre mamă ori despre soră. Fiecare în parte merită un cadou special de 8 Martie, un cadou care să simbolizeze grija și dragostea pe care...

Aur galben, alb sau roz? Cum alegi bijuteriile în funcție de subtonul pielii?

Aur galben, alb sau roz? Cum alegi bijuteriile în funcție de subtonul pielii?

Ai putea rămâne surprinsă când vei vedea că bijuteriile pe care le-ai ales în funcție de tonul pielii ți se potrivesc de minune. De ce? Pentru că există o legătură evidentă între subtonul pielii tale și tipul de aur pe care îl...

Cum porți cerceii rotunzi din aur sau creolele?

Cum porți cerceii rotunzi din aur sau creolele?

Îi știi din cutia mamei cu bijuterii, din filmele anilor ′90, de la mătușa aceea ce îi purta dezinvoltă și chiar de la bunicile care îi asortau cu o tunsoare bob. Îți par cunoscute imaginile acestea? Ei bine, ele au ceva fermecător...

Cum să NU porți brățări din aur 14k? Greșeli de evitat

Cum să NU porți brățări din aur 14k? Greșeli de evitat

Peste tot auzi despre cum să porți o brățără din aur. Dar nimeni nu îți spune care sunt greșelile de evitat când vine vorba de accesorizarea ținutelor cu brățări. În acest articol vei afla care sunt greșelile de evitat când porți un...

Loading...