WhatsApp

Cosul de cumparaturi

Nu aveti produse in cos.

Ghid practic pentru verificarea unei bijuterii din aur

Cum verifici o bijuterie

Aliajele din zilele noastre sunt din ce în ce mai fine și imită aproape identic aurul galben sau aurul alb. Și nu ar fi de mirare să te confrunți cu problema bijuteriilor false chiar și în magazinele fancy și pretențioase. Acesta este și motivul pentru care este bine să cunoști cum poți verifica bijuteriile din aur pe care le achiziționezi. Atenție, însă, niciuna din metodele descrise mai jos nu conferă certitudine 100% testării pe care o efectuezi. Singura autoritate care poate să certifice autenticitatea aurului în România este Autoritatea Națională de Protecție a Consumatorului, de la care fiecare bijuterie primește acordul pentru vânzarea pieselor sale.

 

Desigur, față de metodele descrise mai jos, băbești, dacă le putem spune așa, o modalitate mai sigură de a verifica bijuteriile din aur este să duci piesele în cauză la un bijutier, care va face testul autenticității folosind o substanță chimică specifică fiecărui carataj în parte. Să vedem, înainte de toate, ce trebuie să știi despre aur și bijuteriile din aur! 

 

Ce trebuie să știi despre bijuteriile din aur

Așa cum probabil îți este cunoscut, aurul este un metal moale, motiv pentru care acesta este folosit doar sub formă de aliaj, împreună cu alte metale. Puritatea aurului este măsurată în carate și, cu cât aliajul are mai multe carate, cu atât acesta conține mai mult aur pur (și este, totodată, mai moale).

  

Există mai multe tipuri aur

 

Bijuteriile din aur sunt realizate din mai multe tipuri de aur, dintre care cele mai răspândite sunt:

 

 • aurul galben, ce poate conține aur, argint, cupru și zinc

 • aurul alb, un aliaj între aur galben și un metal alb precum paladiul sau manganul

 • aurul roz, ce se poate realiza din aur și cupru

 

Cum sunt marcate bijuteriile din aur

 

Bijuteriile din aur au, de regulă, următoarele marcaje internaționale:

 

 • Marcaj 375 aur de 9 karate ( 9k)

 • Marcaj 417 aur de 10 karate (10k)

 • Marcaj 500 aur de 12 karate (12k)

 • Marcaj 585 aur de 14 karate (14k)

 • Marcaj 750 aur de 18 karate (18k)

 • Marcaj 833 aur de 20 karate (20k)

 • Marcaj 916 aur de 22 karate (22k)

 • Marcaj 999 aur de 24 karate (12k)

 

Cum arată marcajul bijuteriilor din aur

 

În general, marcajul internațional al bijuteriilor se înscrie într-o elipsă în cazul bijuteriilor din aur, într-un dreptunghi pentru bijuteriile din argint, într-un romb pentru cele din platină și într-un hexagon neregulat pentru paladiu. Această regulă se aplică bijuteriilor din România, în timp ce în alte țări din Europa există alte reguli în ceea ce privește atât marcajul bijuteriilor din aur, cât și al celor realizate din alte metale. Pe lângă marcajele internaționale ale aurului, fiecare țară în parte are propriile sale marcaje care garantează autenticitatea bijuteriilor din aur.

 

marcajul bijuteriilor din aur

 

Cum se verifică bijuteriile din aur

 

Dacă vei cumpăra bijuterii din magazine specializate, precum este și magazinul Aur și Argint AEC, vei primi un certificat de calitate care atestă autenticitatea bijuteriei din aur achiziționate. În cazul în care ai primit o bijuterie cadou sau vrei să achiziționezi una dintr-o sursă care nu inspiră încredere, este necesar să distingi bijuteriile din aur de cele false, deși îți recomandăm ca în urma oricărei testări să apelezi la Autoritățile specializate pentru a-ți confirma sau infirma rezultatele.

 

Analizează marcajul bijuteriilor din aur

 

După standardele americane, bijuteriile din aur care au mai puțin de 10 carate sunt false. Numărul de carate este, așa cum am stabilit anterior, inscripționat pe orice bijuterie din aur, alături de numărul ce indică puritatea aurului. Aurul pur de 24 de carate are marcajul 999, însă este un metal prea moale, care nu se utilizează pentru realizarea bijuteriilor din aur. Cele mai întâlnite sunt bijuteriile din aur de 18k, marcate cu 750 și cele din aur de 14k, marcate cu 585.

 

Așadar, primul lucru pe care trebuie să-l faci în verificarea bijuteriilor din aur este să verifici suprafața acestora pentru a descoperi aceste inscripții referitoare la puritatea aurului. Este posibil, însă, ca bijuteriile din aur mai vechi să fie lipsite de inscripție, din cauza uzurii. Mai mult, acest test nu este suficient, din cauza faptului că multe bijuterii false au aceste marcaje, așa că vei mai avea nevoie de câteva trucuri!

 

ghid practic verificare bijuterie aur

 

 

Folosește un magnet pentru verificarea bijuteriilor din aur

  

Cum marcajul nu este întotdeauna o dovadă a autenticității bijuteriilor din aur și multe bijuterii sunt falsificate și doar suflate cu aur, poți verifica bijuteriile cu ajutorul unui magnet. Este necesar să apropii magnetul de bijuteria pe care dorești să o verifici, iar dacă bijuteria este atrasă de magnet, atunci nu este integral din aur. Desigur, falsificatorii de bijuterii cunosc în general aceste tehnici și se adaptează, motiv pentru care nici acest test nu este unul 100% sigur.

De avut grijă, însă, la bijuteriile care sunt nevoite să conțină și metale comune în compoziția lor (arcuri ale sistemelor de închidere, ale brățărilor, cerceilor cu clips, sau orice alte situații în care metalul comun se poate regăsi în componența bijuteriilor și poate fi derutant în cadrul unui astfel de test).

 

Măsoară densitatea bijuteriilor

 

O altă metodă de a verifica autenticitatea bijuteriilor din aur este măsurarea densității acestora, dar aici este nevoie de multă dexteritate și gradații precise: cântărește bijuteria, scufund-o într-o cană gradată, notând nivelul apei înainte și după introducerea bijuteriei. Calculează diferența dintre nivele, iar pentru a calcula densitatea va fi nevoie să te folosești de formula masa/volum. Aurul de 24k are circa 19,3 g/ml, mai mult decât în cazul oricărui alt metal. 

 

Testează bijuteriile din aur cu acid azotic

 

Acidul azotic este folosit pentru diverse analize medicale și în industria chimică. Testul cu acid azotic este unul dintre cele mai sigure teste în regim propriu pentru verificarea bijuteriilor. Așează bijuteria din aur pe o suprafață din oțel, aplică o picătură de acid azotic și poți inspecta rezultatul: o reacție chimică verzuie va indica un metal oarecare placat, doar placat cu aur, o reacție lăptoasă indică argint placat cu aur, iar în cazul în care nu există nicio reacție, înseamnă că bijuteria este din aur.

 

Acum că ai aflat cum poți verifica bijuteriile din aur, folosește una dintre metodele menționate mai sus pentru a proba autenticitatea bijuteriilor tale. Nu uita, rezultatele pe care le vei obține vor trebui susținute de către experți în aceste domenii, pentru a putea să fii sigur de ele, însă e bine să cunoști aceste trucuri și să le aplici atunci când vrei să știi că ai în posesie bijuterii din aur veritabile!

 

Surse photo:

www.piqsels.com

www.piqsels.com

www.piqsels.com

 

 

Cele mai bune idei de cadouri pentru iubită

Cele mai bune idei de cadouri pentru iubită

Pentru fiecare bărbat este deosebit de important să înțeleagă gusturile și interesele iubitei sale. Același lucru se aplică și în ceea ce privește alegerea cadourilor, cu atât mai mult cu cât ocazii speciale precum ziua de naștere,...

Aur de 14K vs. 18K - Care este diferența?

Aur de 14K vs. 18K - Care este diferența?

A oferi o bijuterie cuiva drag înseamnă a-i dărui și o amintire, pentru că bijuteriile marchează momente importante din viață: fetița primește cerceii la botez, iubita primește inelul de logodnă de la partenerul ei, verighetele simbolizează unirea...

Cum accesorizezi o rochie de seară. Bijuterii care îți pun în evidență look-ul

Cum accesorizezi o rochie de seară. Bijuterii care îți pun în evidență look-ul

După ce ți-ai găsit rochia de seară la care visai, este momentul pentru adăugarea tușei finale: accesoriile. Astfel, nu doar rochia este vedeta unei ținute de seară, ci și bijuteriile pe care alegi să le porți, care te pot ajuta să o pui în valoare și...

Cum poți purta inelele de aur - trucuri pe care trebuie să le afli și tu

Cum poți purta inelele de aur - trucuri pe care trebuie să le afli și tu

Inelele din aur îți completează look-ul și te ajută să transmiți un mesaj puternic celor din jur, dar pentru aceasta, e bine să ții cont de anumite reguli și trucuri smart despre diversele moduri în care le poți purta. Nu te speria de norme și...

Loading...