1. Care este legenda Martisorului
R: Se spune ca intr-o zi, soarele a vrut sa danseze si el intr-o hora, astfel ca a coborat pe pamant sub forma unui tanar fecior. Un zmeu rau-voitor, vazandu-l, a profitat ca nu mai este Soarele pe cer, l-a capturat si inchis departe de vazul lumii. Pentru ca Soarele nu mai stralucea si nici nu mangaia cu ale sale raze, toata lumea era trista si mohorata. Un baiat, Martisor, a avut curajul sa il confrunte pe zmeu si dupa ce a strabatut un drum lung, toata vara, toamna si iarna, s-a luptat zile si nopti intregi cu zmeul si, invingandu-l, a eliberat soarele, iar acesta a reusit sa readuca pe toata lumea la viata: natura, dar si zambetele oamenilor pe chip. Tanarul Martisor, in urma bataliei aprige, nu a reusit sa se bucure de aceasta victorie, sangele lui scurgandu-se peste neaua curata. De aici cele doua culori ale snurului de Martisor.
2. Ce reprezinta martisorul
R: 1 Martie este o sarbatoare indragita de catre noi toti, reprezentand trecerea de la apriga vreme a iernii la caldura, la reinvierea naturii. An de an, barbatii ofera doamnelor si domnisoarelor, cate un cadou simbolic (pe vremuri ca un soi de talisman sau de amuleta), de pus in piept sau de purtat bratara, la mana, ca fiind aducator de noroc. Se spune ca, odata ce trece vremea purtarii martisorului, nu este bine sa-l arunci, pentru ca aduce ghinion. In unele zone ale tarii satenii leaga martisoare pe la usile caselor si grajdurile vitelor, ca sa fereasca de spiritele rele. In alte zone ale tarii (Bucavina) traditia merge chiar pe dos: femeile ofera martisoare barbatilor, traditia fiind aceea de a le lega baietilor neinsurati o ata alba-rosie la plecare, pentru a-i feri la zabdoi sau vanatoare. Cum plecarea avea loc la inceperea primaverii a fost preluata ca traditie de Martisor.
3. Ce traditii exista de Martisor
R: De martisor primim atentii diferite de la cei dragi noua, de regula de la baietii din vietile noastre. Fie ca sunt frati, prieteni, iubiti, tati, colegi de scoala sau serviciu. Cu totii strang cu grija o sumedenie de talismane si le impart fetelor, ca deschidere a perioadei de inflorire, ca simbol al purtarii de noroc intreg anul. Impreuna cu martisoarele se primesc, de regula, si buchetele mici de flori de primavara: lalele sau zambile de diferite culori, taiate sau in ghivecele, pentru replantare.
4. Idei de cadouri pentru Martisor 2021
R: Cu certitudine bijuteriile sunt cadoul PERFECT de martisor! Fie ca vorbim despre bratari cu snur, pandantive sau brose, acestea sunt cele mai frumoase daruri! Iar daca se mai pune problema sa intrebi: sa fie oare din metale pretioase? Stii foarte bine ce o sa-ti raspundem, asa-i? In ziua de astazi sunt atat de multe gesturi care sa sugereze pretuirea, dar nimic nu o ace precum un metal PRETIOS in sinea sa! Alege din pete 300 de bijuterii din aur de 14K, martisoare la preturi extrem de accesibile, incepand cu 40 de lei. Creaza o amintire frumoasa, fa dintr-un gest repetitiv un moment special!
5. Bijuteriile AEC: cadoul perfect pentru luna martie
R: Poate ca un pandantiv din aur a fost de ajuns pentru Martisor anul trecut, poate ca anul acesta iti va trebui un inel de logodna pentru ea sau o brosa superba pentru mama. Bunicii i-ai daruit o pereche de cercei fancy, pentru ca ea e si acum in pas cu moda, iar surorii i-a cazut cu tronc acel lantisor cu pandantive inimioare. Ce sa mai? Ai reusit sa ii bucuri pe toti cei dragi cu cate o atentie deosebita, o bijuterie veritabila marca AEC. Te asteptam an de an cu bijuterii din aur de 14K, unice, insotite de certificate de calitate care sa ateste celor dragi ca au mertit tot ce-i mai pretios!